Winterse gerechten
- Simone Schulz
- 12 dec 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 19 dec 2024
Couscous met spruitjes, Griekse yoghurt, munt en walnoten
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
4 el olie
400 g bloemkool in roosjes
400 g spruitjes
700 ml kruidenbouillon
15 blaadjes verse munt
4 tl kurkuma
4 tl komijnzaad
80 g walnoten
150 g Griekse Yoghurt 0,2 %
300 gr volkoren couscous
Peper naar smaak
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snijd de munt fijn.
Verspreid de groentemix van bloemkool en spruitjes op een bakplaat met bakpapier en snijd eventueel grote bloemkoolroosjes kleiner. Besprenkel de groenten met de olijfolie, breng op smaak peper. Bak 15 - 18 minuten of totdat de bloemkool en spruitjes lichtbruin zijn. Bak de laatste 3 minuten de gehakte walnoten mee.
Verhit ondertussen een pan met deksel zonder olie en bak de couscous, kurkuma en komijn al roerend 1 minuut op laag vuur. Voeg vervolgens het grootste deel van de munt toe en zet het vuur uit. Voeg de bouillon toe en laat de couscous, afgedekt, 10 minuten wellen. Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de overige munt en bewaar apart.
Voeg de groenten en amandelschaafsel uit de oven toe aan de couscous. Breng eventueel op smaak met extra vierge olijfolie.
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de Griekse yoghurt.
Pastaschotel met prei en paddenstoelen
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
400 g volkoren fusilli
500 g prei
200 g crème fraîche light
4 el olijfolie
1 el tijm
1 el Italiaanse kruiden
400 g kastanjechampignons
100 g belegen 30+ kaas
100 g broodkruim
100 g rucola
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C. Kook de pasta beetgaar. Voeg de prei de laatste 2 minuten van de kooktijd toe. Giet de pasta en prei af en schep in de ovenschaal.
Meng de crème fraîche, 2 eetlepels olijfolie, de helft van de tijm en Italiaanse kruiden erdoor. Verdeel de champignons met de rest van de tijm erover
Meng de geraspte kaas met het broodkruim en strooi over de schaal. Besprenkel met de rest van de olijfolie en zet circa 20 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Garneer met een handje rucola.
Gegratineerde bloemkoolschotel met zoete aardappel
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
1 grote bloemkool in roosjes
600 g zoete aardappels
200 g magere kaas stukjes bv feta, blauwe kaas of griekse kaasblokjes van Violife (vegan)
100 ml kookzuivel
100 gr ricotta
handje hazelnoten
2 el olijfolie
Bereiding
Breng een grote pan, waar de bloemkool in zijn geheel in past, half gevuld met water aan de kook. Leg de bloemkool met de roosjes naar beneden in het kokende water en kook onafgedekt circa 8 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd de bloemkool in plakken van 1 cm dik.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Schaaf de zoete aardappels in heel dunne plakjes. Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de ovenschaal en bestrooi met peper. Verdeel 50 gram kaas erover, vervolg met de helft van de bloemkool en bestrooi met peper. Verdeel hierover nog 50 gram kaas, de rest van de aardappelplakjes en bestrooi met peper.
Giet de room erover en schud met de schaal om alles goed te verdelen. Leg de laatste plakken bloemkool bovenop, druk een beetje aan en verdeel de rest van de kaas erover. Bestrooi met de gestampte hazelnoten en dek af met aluminiumfolie. Bak de schotel circa 40 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan het folie en bak in circa 15 minuten goudbruin.