top of page

Duurzaam en gezond eten

  • Foto van schrijver: Simone Schulz
    Simone Schulz
  • 28 nov 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 dec 2024


Wanneer je bezig bent met gezond eten is het ook goed om stil te staan bij het maken van duurzame keuzes voor wat betreft voedsel. Daarbij heb je te maken met een aantal verschillende aspecten. In dit artikel duiken we wat dieper in op twee belangrijke onderwerpen; voedselafdruk en voedselverspilling.


Voedselverspilling

Helaas verspillen we nog altijd veel eten. Wereldwijd een derde van het voedsel dat geproduceerd wordt. Omdat het ‘misvormd’ is, niet de juiste lengte heeft, of gewoon omdat we meer kopen dan we kunnen consumeren. Daarnaast gooi je zelf ook veel eten in de prullenbak. Dat wordt al snel onderschat, omdat het steeds om kleine beetjes gaat die je dagelijks weggooit.


Als je al dat weggegooide voedsel op jaarbasis bekijkt, dan kom je uit op ruim 34 kilo per persoon. Voedsel dat nog prima was om te eten. Hoe kunnen we er nu met z’n allen voor zorgen dat we minder voedsel verspillen?


Enkele tips tegen verspilling:

• Koop niet teveel boodschappen: maak een lijstje, wat heb je écht nodig.

• Vries eten in, je kunt meer invriezen dan je denkt.

• Let op de datum wanneer je iets koopt, zodat je het op kunt eten voordat het niet meer goed is.

• Kook afgemeten hoeveelheden, zodat er geen restjes overblijven. Heb je ze toch? Bewaar dan de restjes in de koelkast of diepvries.

• Ben creatief met wat je in de koelkast/voorraadkast hebt, soms zul je versteld staan van je eigen creaties.

• Kook wat vaker met kliekjes. Ze dienen een prima basis voor een gezonde maaltijd.• Kijk eens op de website van Milieu Centraal. Je kunt daar ook een handige app downloaden om verspilling tegen te gaan.





bottom of page